Robin
Berkelmans
english robinberkelmans@gmail.com
 • Somatic educator

  Ik ben somatic educator in hedendaagse dans en fysiek theater.  Mijn professionele trainingen en lessen op de vakscholen voor theater en dans in neder land centreren zich rondom performance, natuurlijke mobiliteit, belichaming en aanwezigheid.

   

  Het onderzoek in deze onderwerpen werkt met formele training, improvisatie en aandachtstraining. Op de pagina docent staan de verschillende onderdelen waarin ik lesgeef.

   

  Mijn achtergrond en ontwikkeling is in hedendaagse dans, locatietheater, fysiek theater, danstheater, dans- en bewegingsimprovisatie , contactimprovisatie, tai chi quan, thai yoga massage en therapie, aikido, somatics, taoistische meditatie, jongleren, Latijns-Amerikaanse dans en capoeira.

   

  Buiten het professionele artistieke veld bied ik mijn lichaamswerk aan onder Lichaamswerk van Robin Berkelmans. Hier geef ik les in Tai Chi, Chi Kung, taoistische meditatie en thai yoga massage.

   

 • -              lessen op vakscholen

  Ik ben sinds 2008 als docent hedendaagse dans verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (mimeopleiding en docent theater) en de Fontys Dansacademie te Tilburg.

  Op deze twee plekken werk ik met de studenten aan
  (contact)improvisatie, experiential anatomy en release techniek. Daarnaast coach ik de studenten op het artistieke vlak in het maken van eigen werk.

   

  Bij Theaterschool De Trap in Amsterdam geef ik sinds 2006  trainingen in aanwezig-zijn en authenticiteit, Chi Kung, fysiek theater, groepsimprovisatie en stagefighting.

   

  Sinds 2015 ben ik ook als docent verbonden aan de Vooropleiding Hedendaagse Dans in Den Bosch.

   

   

  Korte video van mijn workshop hedendaagse danstechniek bij de dansacademie in Ankara

 • Artistieke visie

  Ik onderzoek in mijn werk de individuele geïnspireerde staat-van-zijn in relatie tot het menselijk bestaan op een groter vlak.

   

  Door middel van een directe, fysieke performatieve invalshoek zoek ik wegen tot het communiceren van de essentie van kunst, en wil ik de betekenis hiervan duidelijk maken door directe ervaring. Door de relatie  met het publiek open en toegankelijk te houden, doe ik een poging om hen deelgenoot te maken van dit onderzoekende en creëerende proces.

   

  Met mijn meest recente werk, Happy Once More (2015), kantelde de invalshoek voor het maken van werk - van het aanrijken van een bepaalde thematiek naar het creëeren van een situatie waarin een meer participerende houding van het publiek naar voren komt.

   

  ' Het zal wel weer hoi wezen', 'GRITT' en 'un|wind'  (ga naar maker) hebben me voorbereid op deze ontwikkeling. Als een soort smeltkroes, zie ik dat Happy Once More al mijn voorgaande werken in zich draagt. Het communiceert door zijn eenvoudige structuur helder wat mijn onderzoek in de voorgaande jaren heeft opgeleverd en waar het mij naar toe heeft geleid.

   

 • -              achtergrond als maker

  Dit zijn de meest opvallende producties:

   

  Ik was één van de grondleggers van het fysiek theater collectief Zure Room in 2006. Wji kwamen in 2009 uit als Nieuwkomers van Orkater. Wij hebben verschillende keren op de Parade gespeeld en de voorstelling Slagboomt had een tour door Nederland.

   

  Eind 2010 ontwikkelde ik de solo 'GRITT' bij de Dansmakers Amsterdam binnen hun researchtraject.

   

  In 2012 maakte ik 'Het zal wel weer hoi wezen' voor het Breakin' Walls festival van Frascati.

   

  In 2013 heb ik 'un|wind' gemaakt met Zeynep Gunduz. Un|wind was o.a. te zien tijdens Cinedans 2014 Amsterdam en Ankara in de korte film 'Farewell'.

   

  In 2014 en 2015 maakte ik op de Docent Dansafdeling van de Fontys Dansacademie de kinderdansproducties SWIJP en Kast, Rats en Luchtkastelen.

   

  Eind 2015 voerde ik Happy Once More uit in het Stedelijk Museum in Den Bosch

   

  ga naar maker voor filmpjes en meer achtergrond

   

 • en verder

  Verder ben ik  is bestuurslid van kunstenaarscollectief Kudde uit Amsterdam...

   

  ...en één van de keyteachers voor het IDOCDE en LEAP project, europees danseducatie en -documentatie ism met ICK Amsterdam.

   

  Ik ben de nederlandse vertegenwoordiger van de l'Art du Chi een franse school voor Tai Chi Quan en Chi Kung.

   

  Ik ben  sinds begin 2014 docent Thai Yoga massage bij ITM Amsterdam en mede-oprichter van het Thai Massage Collective.

   

   

Meer foto's